Balatoni impressziók

Káli-medence

Úgy bújik meg a hegyek ölelésében, mint egy illatos füvekkel teli teknő. Nem valódi tóparti táj, hiszen csak a lábát lógatja a Balatonba, a víz közelségét mégsem tagadhatja le: hullámzik. Szelíd lankáin napfényt érlel és szőlőt nevel, zöld dombjain szelet hajt és szöcskét kerget. Az égen kövér felhőnyájat legeltet, de délutánra a fehér gyapjú besötétedik, vihar közeleg. A zápor lassan szivárványt épít, s a színpompás híd még sokáig feszül föld és ég között.

Látkép a Káli-medence kapujából (fotó: Kocsi Lajos)
Látkép a Káli-medence kapujából (fotó: Kocsi Lajos)

Víz, fény, szél

Ahogy a parton ülök és pásztázom a tájat, egészen tengeri hangulat fog el. Élvezem az utánozhatatlan nyári oldottságot, és azon gondolkozom, vajon milyen összetevőkből keverhető ki a tengeri atmoszféra. Hogy a legfőbb alkotóeleme a víz, afelől nincs kétség. Ha a folyékony oldószerbe egy kis napfényt vegyítesz, majd széllel elegyíted, közel jársz a tökéletes keverékhez. A Balaton most majdnem tenger – csak egy csipet só hiányzik.

Víz, fény, szél (fotó: Kocsi Lajos)
Víz, fény, szél (fotó: Kocsi Lajos)

(Meta)fizikai kérdésfelvetés

Vajon oldódik-e a fény a vízben?

(Meta)fizikai kérdésfelvetés (fotó: Kocsi Lajos)
(Meta)fizikai kérdésfelvetés (fotó: Kocsi Lajos)

Balatoni sportélet

A fény fejest ugrik, majd a gyors alámerülés és néhány víz alatti tempó után inkább szörfözni kezd. Könnyedén üli meg a hullámokat, aztán mikor ebbe a játékba is beleun, merészen átugrik a szél vitorlására, és csak úgy ragyog lobogó szőkesége, ahogy távolodik a túlsó part felé.

Balatoni sportélet (fotó: Kocsi Lajos)
Balatoni sportélet (fotó: Kocsi Lajos)

Biciklivel

A legemberszabásúbb jármű, s bár kereke a földet éri, mégis inkább a levegővel rokon: nem szalad, hanem repül. A szabadság szárnyas futára, modern táltos paripa.

Biciklivel (fotó: Kocsi Lajos)
Biciklivel (fotó: Kocsi Lajos)

Pipacsmező

Rekkenő déli hőség. A Nap hevétől a zöld mező is lángra lobban: forrófejű virágok szenvedélytől kipirult arccal, lenge piros szoknyában várják az eső éltető csókját.

Tihanyi pipacsmező (fotó: Hegyi Zsolt)
Tihanyi pipacsmező (fotó: Hegyi Zsolt; forrás: Pixabay)